Als je kiest voor deze veiligheidsopleiding verwerf je de kennis en de vaardigheden die nodig zijn in verschillende jobs in de veiligheidssector.
Via werkplekleren, bedrijfsbezoeken, (observatie)stages krijg je de kans te proeven van jobs als bewakingsagent, gemachtigd opzichter, gemeenschapswacht, veldwachter, voetbalsteward ...
Je leert observeren, rapporteren, activiteiten organiseren, omgaan met de meest diverse mensen... . Je leert omgaan met agressie, samenwerken, zelfstandig werken, efficiënt reageren in (onvoorziene) noodsituaties. Er wordt gesleuteld aan je communicatievaardigheid, je leert de wetgeving inzake veiligheid kennen en rekening houden met etiquette.
Iedereen die gemotiveerd is, de toestemming krijgt van de toelatingsklassenraad om te starten, en in regel is met de toelatingsvoorwaarden, kan het specialisatiejaar aanvangen.
Extra studiebekrachtiging:
Naast de 'gewone' attesten, getuigschriften of diploma's kan je bijkomend volgende attesten behalen:
o algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent;
o attest voetbalsteward;
o attest gemeenschapswacht;
o attest Bedrijfseerstehulp;
o attest gemachtigd opzichter.
Voor deze studierichting moet je bovendien voldoen aan deze extra voorwaarden:
o in het bezit zijn van een uittreksel uit het strafregister waaruit blijkt dat je van onberispelijk gedrag bent. Ingeval je je woonplaats in het buitenland hebt, volstaat een gelijkwaardig getuigschrift. Het attest/getuigschrift mag niet ouder zijn dan 6 maanden .
Bij overzitten is een nieuw attest nodig. Uit het uittreksel/getuigschrift moet blijken dat je niet veroordeeld werd tot een correctionele of criminele straf (met uitstel) in binnen-of buitenland (behalve inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer).
o een identiteitsdocument voorleggen waaruit blijkt dat je onderdaan bent van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland + je hoofdverblijfplaats hebben in 1 van deze landen.
De periode tussen de 1e lesdag van de opleiding tot het behalen van je algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent en het laatste examen van die opleiding is max. 2 jaar.
Binnen die periode kan je max. 4 X (her) examens afleggen over deze opleiding en de periode tussen het laatste examen en het laatste daaropvolgende herexamen mag niet langer zijn dan 3 maanden. Examens en herexamens binnen eenzelfde schooljaar dienen bovendien afgelegd te worden in dezelfde school.
De kinderopvang staat voor enkele belangrijke maatschappelijke uitdagingen: de nood aan flexibele opvang neemt toe, er is een groeiende diversiteit in onze samenleving waarop de kinderopvang een positief antwoord moet kunnen bieden, de kinderopvang moet initiatieven nemen op het vlak van kinder- en ouderparticipatie, ecologisch werken wordt steeds belangrijker, enz. Toekomstige kinderbegeleiders moeten over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om deze nieuwe uitdagingen aan te gaan. De vraag naar goed geschoolde kinderbegeleiders neemt bijgevolg steeds meer toe.
Daar waar vroeger het accent in deze opleiding voornamelijk lag op het bijbrengen van de nodige verzorgende vaardigheden, merken we dat pedagogische begeleiding binnen de kinderopvang steeds belangrijker wordt. De kindbegeleider is een professionele kracht die kinderen niet alleen verzorgt, maar die hen ook begeleidt in hun ontwikkeling en een bijdrage levert aan hun opvoeding.
De opleiding Kinderbegeleider is een éénjarige voltijdse praktijkgerichte opleiding waarin lessen en stages elkaar afwisselen. Via de vakgebieden ‘Pedagogisch handelen en maatschappelijke context van het werkveld’ en ‘Geïntegreerd project (kwaliteitsvol handelen/expressie)’ worden leerlingen voorbereid op een tewerkstelling binnen de kinderopvang. Via stages in kinderdagverblijven, initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang en in kleuterscholen worden de nodige vaardigheden en competenties bijgebracht.
Het behalen van het diploma ‘kinderbegeleider’ is een vereiste om tewerkgesteld te kunnen worden in initiatieven voor kinderopvang erkend door Kind en Gezin.
Wil je starten in deze richting? Dan hebben we enkele documenten van jou nodig om je inschrijving volledig in orde te brengen:
° Een ingevuld medisch attest
° Een uittreksel uit het strafregister model 596.2. Dit document mag maximaal 3 maanden oud zijn.
° Een attest van kennis levensreddend handelen.
Heb je een van deze documenten nog niet? Geen zorgen, neem gerust contact met ons op, dan bekijken we samen hoe je alles in orde kunt brengen.
Verzorgende / Zorgkundige
Dit specialisatiejaar speelt in op de toenemende vraag naar hulpverlening in de zorgsector. In rusthuizen worden bewoners steeds zorgbehoevender en hebben zij nood aan intensieve ondersteuning. Tegelijk stijgt de vraag naar thuiszorg, waarbij mensen langer zelfstandig willen blijven wonen met de nodige hulp aan huis.
Als verzorgende of zorgkundige ben je een belangrijke schakel in deze hulpverlening. Je ondersteunt mensen met fysieke, psychische of sociale zorgvragen en helpt hen om zo comfortabel mogelijk te leven.
In dit specialisatiejaar krijg je een praktijkgerichte beroepsopleiding, zodat je professioneel aan de slag kunt in diverse sectoren van de gezondheidszorg. Via stages in onder andere ziekenhuizen, residentiële ouderenzorg en de thuiszorg ontwikkel je de nodige competenties en leer je omgaan met uiteenlopende zorgsituaties.
Met vakken als Zorg, Agogisch handelen, Maatschappelijke context en Kwaliteitsvol handelen bouw je stap voor stap aan een sterke basis voor een betekenisvolle job in de zorg.
Na het succesvol afronden van dit jaar behaal je de beroeps-kwalificaties verzorgende en zorgkundige.